Lösningsfredagen hägrar, den första sedan Leonard Cohen dog. Vilket såklart betyder att jag måste gå ut på lunchen och leta upp vinylerna jag inte har (ett par), rödvinet jag inte har testat (ett par flaskor) och kanske, möjligtvis, förmodligen ett paket långa, smala cigaretter. Eller åtminstone en dyr vit skjorta att ha uppknäppt till magen.

***

»You want it darker, we kill the flame« mässar han på sista singeln. Mässar är för en gångs skull helt rätt beskrivning; det är till skillnad från David Bowies »Lazarus« inte bara en tematisk farväl-platta, utan en faktisk dödsmässa. Ropa-klaga-körer, djävlar och änglar, en slocknad sexualitet, döden döden döden.

Han var en älskare tills han inte var det längre, och då dog han. Så här låter det på »Leaving the table«:

I don’t need a lover
The wretched beast is tame
I don’t need a lover
So blow out the flame

En ladies man har tämjt sin passion och då är det dags att lämna bordet.

***

Och där kom pushen som berättade att Karin Johannisson har dött. Vi ses på bibblan?