För Röda bröder 1/2017.

***

Det sägs att Allsvenskan är världens bästa fotbollsliga – för att den alltid överraskar och för att alla lag har en rimlig chans att vinna. Det skulle sannerligen förklara det hysteriska intresset för en serie som i sina sämsta stunder bara är en plantskola för den holländska ligan. Men det är också en lögn. Allsvenskan är ett hundra procent förutsägbar. Om du inte vill få hela 2017 spoilat så bör du sluta läsa nu.

Först det mest uppenbara: Rasmus Elm kommer vara Allsvenskans bästa spelare 2017. Punkt. Han var bäst på plan när jag själv som pojkspelare mötte honom för sisådär femton år sedan, han var bäst på plan strax efter att han debuterade i KFF som 17-åring, och medan han spelade i landslaget var det bara Zlatan som var hans like.

Faktum är att han kommer vara så bra 2017 att AIK:s styrelse anklagar honom för att vara rysk spion. Dels för att de vill ha bort honom, dels för att ingen av dem är läskunniga och på allvar inte fattar att han faktiskt spelade fotboll medan han bodde i Moskva. Svenska fotbollförbundet struntar i det men skickar honom ändå till MLS i USA – för att han är för överlägsen.

Eskilstuna blir en spottkopp för alla trendkänsliga fotbollshipsters eftersom de inte har någon historia. Senast en nykomling blev så här hatade var när KFF parkerade bussen i eget straffområde och vägrade vattna och klippa gräset (eller erkänna vad de höll på med när de lät fotbollsplanen på Fredriksskans förvandlas till en grön sommaräng). Minns ni hur det gick sedan? Precis. Eskilstuna slutar femma och vinner SM-guld inom fem år.

På andra sidan landet svävar Blåvitt i sitt sedvanliga ingenmansland och seglar bekvämt in på en fjärdeplats. För att skapa någon form av positiv uppmärksamhet gör man gemensam sak med en annan dammig fotbollsantikvitet – Öster – i deras kampanj för att bli av med filmningar för gott. De lyckas…inte.

Kongo-Kim Källström blir årets spelare eftersom Rasmus Elm lämnar landet under sommaren – och får ett av sina klassiska utbrott framför rullande kameror efter att David Elm och Sveriges vassaste armbågar spräckt hans läpp i Källströms enda närkamp för året.

Gefle slutar som vanligt elva och hyllas som ett socialdemokratiskt ideal av Stefan Löfven i dennes jultal. (Spelar Gefle i Superettan? Fake news!)

I Hammarby är allt som vanligt. De vinner publikligan, löneligan, Fair play-ligan, merchandise-ligan, bengal-ligan och blir till slut utförsäkrade av sitt försäkringsbolag efter att Jiloan Hamad och hans megalön tillbringat hela året i sjukstugan. På tal om bengaler så blir Östersund, Allsvenskans mest progressiva klubb, först i landet med att trotsa polisen och uppmuntra sina supportrar till att bränna så många bengaler de kan. Men eftersom de inte har några supportrar bränns exakt noll bengaler i Östersund 2017.

Gamla Ajax-proffset Rasmus Lindgren, MLS-mästaren Erik Friberg och Alexander ”Tunn-som-ett-sugrör-stark-som-papier-mâiché” Farnerud dominerar serien och Mikael Stahre för Häcken till sitt första SM-guld. Trendkänsliga fotbollshipsters (som tippat Häcken etta sedan 2010) jublar och festar som om de inte finns någon morgondag. När de vaknar dagen efter finns inte ett enda fat mikrobryggd IPA kvar någonstans i landet.

Och vad händer med Malmö? Är det inte alldeles uppenbart att de tar hem serien? De kommer alldeles säkert att kvalificera sig för gruppspelet i Champions League och de kommer helt säkert leda Allsvenskan med en bekväm marginal när hösten rullar in. De har ju ett så löjligt bra lag, så späckat med ren och skär fotbollskompetens att om de vore ett landslag så skulle de enkelt kliva in på topp 30 på världsrankingen (jo, jag menar allvar! Då skulle de ändå lägga sig bakom Costa Rica, Ecuador och…Peru? Jo, Peru. Nu när jag tänker efter skulle nog de flesta allsvenska lag hamna topp 30. Alla förutom J-Södra förstås. J-Södra är jättedåliga.) Men. Malmö kommer sälja spelare dyrt och köpa nya billigt, precis som varje år, och det funkar aldrig i längden. Hösten blir nattsvart och MFF:s baksmälla förvandlar guldet till det lilla silvret.

Lilla silvret? Jo, det är faktiskt så vi säger om tredjeplatsen i Allsvenskan, denna fåniga, tramsiga, urlöjliga och alldeles underbara fotbollsliga.